Här kommer lite grundläggande men nyttiga förklaringar, tips och kunskaper om det här med fiber, bredband, WiFi, internet och sånt.
Lilla Fiberskolan –
endast för Rönnsingar
Del 1
- Vad är egentligen fiber? (egentligen optisk fiber)
Fiber är en bredbandslösning som erbjuder bäst prestanda idag och i framtiden. Fiber är driftsäkert, okänsligt för elektroniska störningar såsom åska och har näst intill obegränsad kapacitet.
- Vad är det för kabel de grävt ner?
De har egentligen grävt ner RÖR som de sedan ”blåser” in den tunna fiberkabeln i.
Fiberkabeln överför digitala signaler med ljusets hastighet och är långt ifrån fullt belastad med dagens tjänster och i dagsläget kommer du som ansluter fastigheten med fiber inte ens använda 1 % av den möjliga kapacitet som finns. (helt otrooligt..)
- Men hur fungerar det här med fiber egentligen?
Ett fiberoptiskt överföringssystem består av en sändare och av en mottagare. Sändaren skickar ut ljus antingen med hjälp av laser eller med hjälp av lysdioder. Mottagaren ”översätter” ljussignalerna till elektriska impulser som skickas till dator, TV eller telefon.
Det är mottagaren som är den fiberbox de installerar i huset.
- Men vad är då ”bredband via fiber” och hur fungerar det?
Fibern är egentligen enbart ”kabeln” (som löper i ett rör) men har i sig själv ingen koppling till internet. För det behövs ett bredbandsabonnemang.
Bredband är ett samlingsnamn för att med olika tekniker, med hög hastighet, överföra data. Ett snabbt bredband gör att du kan ansluta datorer, TV-apparater, smarta telefoner och surfplattor till internet för att konsumera vad du vill, hur mycket du vill. (Wow!)
- Jag ska ta ställning till och välja Mbit/s? Vad menas med det?
Bredbandhastighet mäts i megabit per sekund (brukar förkortas Mbit/s). Det är detta som fastslår hur mycket information(data) som transporteras per sekund. Ju högre siffra per sekund, desto snabbare transporteras informationen och det är det som möjliggör att man kan ”streama” TV och film. Hur snabbt bredband du behöver baseras på hur ditt internetanvändande ser ut. - Men sen står det ju tex 100/100 Mbits/s – varför står det en siffra TVÅ ggr?
Den första siffran avser nedladdningshastighet, den andra uppladdningshastigheten
Nedladdningshastigheten bestämmer hur snabbt du kan surfa. Det vill säga hur lång tid det tar för till exempel film och musik, att föras över och visas på din dator. Uppladdningshastigheten är den hastighet som påverkar hur snabbt du kan skicka filer, som till exempel bilagor och bilder. (det är inte lika vanligt att man gör)
- Men jag förstår ändå inte vilken hastighet just JAG ska välja?
Det beror på – svarade Cheshirekatten i Underlandet då…
Det beror alltså på ditt internetanvändande. Ex:
För att skicka e-post, betala räkningar och använda sociala medier behöver kapaciteten på ditt bredband inte vara så snabbt. Om du däremot streamar film eller annat rörligt material, spelar online-spel kan behovet av ett snabbare bredband vara större.
10/10 Mbit/s-Passar dig som vill slösurfa, betala räkningar, blogga el. använda sociala medier
100/10 Mbit/s – Passar dig som vill ladda ner bilder och musik, titta på streamad film eller spelar spel online.
100/100 Mbit/s – Passar dig som vill ladda ner bilder och musik, titta på streamad film eller spela spel online och ofta laddar upp stora filer (t.ex: foton och videos).
250/100 Mbit/s – Passar dig som vill låta alla i hushållet surfa, spela onlinespel eller streama filmer och serier – samtidigt.
- Men om vi är FLERA i stugan som är inne och chillar samtidigt då?
Ja, det beror också på hur MÅNGA ni är i hushållet (och som SAMTIDIGT är uppkopplade mot internet.) Om de bara surfar, mailar och är på sociala media samtidigt så spelar det inte så stor roll, men om det är flera datorer, surfplattor, mobiler som behöver uppdatera sina program, appar osv. som alltså måste laddas ner eller som laddar ner filer och dokument från sin arbetsplats eller på annat sätt – ja DÅ kan det vara behov av lite snabbare bredband typ minst 100/100Mbit/s. (Tänk här på att smartphones och datorer laddar ner uppdateringar och program i bakgrunden utan att du ens märker det och att bilder laddas upp och ner till iCloud, Google Foto och kanske till Dropbox – också utan att du tänker på det (men kapaciteten för det kommer behövas på bredbandet).
- Aha – NU börjar jag förstå, lite grann i varje fall men om jag ändå är osäker–hur gör jag då?
Då är förslaget att du BÖRJAR med den mindre hastigheten (t.ex. 10Mbit/s) och använder den t.ex. 1 mån och försöker använda det ungefär så som du har tänkt dig. Du utvärderar om det verkar fungera bra – om du inte märker av några direkta problem så klarar du dig troligen på den. Märker du att det går långsamt, stannar upp ibland, att en TV-serie/TV program du ”streamar” börjar ”lagga” dvs. får korta avbrott eller plötsligt stannar upp, blir ryckig – ja då fungerar det inte tillräckligt bra.
- Men kan jag inte byta upp mig då?
Jo precis, det är både enkelt och snabbt att bara kontakta sin bredbandsleverantör och be att få en högre hastighet – det fixar de direkt. Sen gör du samma sak – utvärderar under några veckor. Har du då fortfarande problem – då kan felet faktiskt ligga någon annanstans t.ex. i ditt interna WiFi nätverk, en felinställd router, för ”klen” router, glapp i någon kabel osv. - Men oj – nu införde du ett nytt svårt begrepp WiFi – vet inte ens hur man uttalar det…?
WiFi – på eng. ”waifai”. Det är en teknik för trådlösa nätverk. Det innebär att du inte behöver dra kablar i huset och inte koppla varken din dator, surfplatta eller SmartTV med kabel utan kan surfa och använda dem – ja ”utan en tråd” helt enkelt…
- Jaha – men ingår inte det när man betalat så mycket för ”fiber- framtidens kommunikation…”
Nja – egentligen inte. Fiberkabeln grävs ner från Leksand och till din lilla stuga och slutar i en liten lådda på väggen där du sagt att du vill ha den. Dit in har du den tjusiga hastigheten du valt. Men sedan måste datatrafiken som kommer i fiberkabeln transporteras vidare inne i ditt hus, till din dator, surfplatta, TV, osv. Det kan man göra mha en s.k. nätverkskabel (ethernetkabel) men eftersom det kan vara svårt att dra snyggt längs och genom väggarna, förbi trösklar osv. – så kan man välja att ”köra” trådlöst dvs. WiFi istället.
- Ja men det låter ju jättebra – så vill jag ha det – vad behöver jag göra då?
Du behöver skaffa – om du inte redan har det – en s.k. WiFi router (en modern sådan som också kan kopplas mot en fiberbox, vilket inte alla kan)
Den kopplar du sedan enkelt in i fiberboxen mha en kort nätverkskabel. Du väljer ett NAMN på ditt egna WiFi nätverk samt ett lösenord (som skall vara SÄKERT dvs. inte bygga på något känt ord, innehålla båda stora och små bokstäver samt siffror och vara minst 8 tecken),
- Men oj – hur köper man en sån, vilken ska man ha, vad kostar det?
Priset ligger på ca mellan 800 – 1500kr beroende på hur bra och kraftfull man behöver.
Enklast är nog att man beställer det från den bredbandsoperatör man beställt bredbandet från.
Om man berättar för dem hur man tänker använda bredbandet, hur många man är i huset som ungefär samtidigt kommer använda det och till vad – så kan de föreslå rätt modell och prislapp. - Men jag är ju inte så teknisk – den där mojängen klarar jag inte att koppla in! Behöver jag hjälp?
Jag skulle säga att du klarat långt mycket svårare saker i ditt liv än det här – det gäller bara att inte ha FÖR stor respekt för det. Det följer med en enkel instruktion med tydliga färgsymboler så det blir lätt att koppla rätt och du skall egentligen bara sätta i en strömkabel och sedan en kort kabel mellan WiFi burken och fiber burken – går nog inte att koppla fel. Och sen svara på några frågor om Namn och lösenord.
Tar 5-15 (min men då hinner du med en kopp Java också…) - Men NU måste väl allt ända vara färdigt – är det bara att luta sig tillbaka och koppla av nu då?
Inte riktigt – har man betalat 19 000 riksdaler för att få fiber så är det lite mer man behöver göra för att kunna utnyttja det så mycket och så bra som möjligt.
Nu måste du tala om för dina ”kompisar” datorn, surfplattan, mobilen, SmartTV, ”Boxer boxen” (el. ComHem boxen osv.) att de ska ”prata” med ditt nya fina WiFi nätverk och i förlängningen med fiber ut i stora världen. - Ja men HUR gör jag det då – nu börjar det kännas jobbigt…?
Ja eftersom det är lite olika (men samma princip) beroende vilka prylar vi pratar om – så har jag sparat det till Lilla Fiberskolan Del 2 – där kommer en del andra matnyttiga tips också.
Men till dess – några bilder (längst ner) så du vet vad vi talar om: - Men jag behöver inte kunna surfa eller titta på TV på det där moderna sättet, jag behöver bara ha min dator kopplad till internet-hur gör jag då?
Ja är det så, så räcker det faktiskt att du kopplar en nätverkskabel mellan datorn och fiberboxen – och då bör ju datorn helst stå i samma rum som fiberboxen.
Men då kan du inte surfa från mobil, surfplatta, bärbar dator osv. och använda ditt bredband via fibern, du kan inte heller ”streama” TV program, serier och filmer via bredbandet och fibern.
OK – nu känner jag mig mogen för Del 2 – ta mig dit =>