Att se och göra i Rönnäs och i närheten –
här följer en del tips

Restauranger i närheten (restaurangkartan)

En tur med den K-märkta skönheten M/S Gustaf Wasa – Siljans stolthet sedan 1876 bör man inte missa. I restaurangen – med ständigt förnyad utsikt och fin service – serveras fika och mat. I menyn hittar du Wasabiff, Siljanslax med mera. Restaurangen har fullständiga rättigheter och kvällstid erbjuds även räkkryssningar.

Ett besök på Dalhalla och gå på någon av alla de konserter och evenemang de anordnar, kanske avnjuta en trerätters middag före konserten på restaurangen eller ”bara” deltaga i en guidad visning om Dalhallas historia och geologi.

Ett besök på Clas Ohlson museet i Insjön, Clas Ohlson startades 1918

Ett besök på Karlfeldtsgården som sedan 40-talet välkomnat besökare
och den traditionen uppehålls av Gunbritt och Bo Berggren,
som äger gården sedan 1992.

Naturum Dalarna högst upp på Björkberget i Siljansnäs, 14 km nordväst om Leksand, är också värt ett besök. Här får du veta mer om Dalarnas natur, kultur och geologi. I direkt anslutning till naturum finns det naturstigar – en kortare barnlekstig och en lite längre stig genom reservatet samt en fjärilsträdgård och en visnings-bipaviljong. Från naturum Dalarnas utkikstorn har du en fantastisk utsikt över Siljan! Då rekommenderas också att ni tar en fika eller matbit på Buffils Annas kaffestuga däruppe på höjden.

Japanska parken är också värt ett besök. På våren när de japanska bergskörsbärsträden står i blom ramas hela parken in av ett rosa skimmer. Här kan du njuta av stillheten och ljudet av porlande vatten. Kyrkallén, 79322, Leksand

Sammilsdal är en så kallad dödisgrop, bildad efter den senaste istiden. Gropen har i vår tid kommit till användning som en naturlig amfiteater. Här träffas 10.000-tals människor varje år för att resa ”hela Sveriges majstång”. Sedan 1950 har Himlaspelet varje år under juli månad framförts här i ”Skaparens egen gåva till Leksand, Guds gröna grop”. Dalarna kallas ibland bygdespelens förlovade land och Himlaspelet är det mest spelade och välkända av alla

Är du intresserad av hantverk som väveri, sömnad, stickning, trä och smide bör du besöka Sätergläntan   hemslöjdens gård i Insjön, som är resultatet av två driftiga kvinnors initiativ, systrarna Elsa och Wilma Långbers.  Det är idag en skola som utbildar med traditionen som grund i slöjdens folkliga tekniker väv, sömnad, trä, smide och stickning.

Ett besök i någon av de fina kyrkorna Leksands kyrka    är en av Sveriges största landsortskyrkor eller Siljansnäs kyrka, som är ett treskeppigt långhus med kyrktorn vid västra kortsidan.

Ja, det finns en hel del att göra i Dalarna och trakten kring Siljan – det finns en bra sammanställning här på Leksands kommuns hemsida  varifrån en del av ovanstående är hämtat.

Att bo på och äta gott på tex Tällbergsgården eller Åkerblads Gästgiveri   är ett minne för livet. Andra alternativ är Klockargården, Dalecarlia och Greenhotel, Gyllene Hornet. Tällberg tillhör något av det vackraste i Dalarna.
karta_tallberg