Lilla Fiberskolan –
endast för Rönnsingar

Del 3

Denna del förutsätter att du helst först läst Del 1 och 2

Hur ska jag titta på TV, film och serier nu när jag har fiber

 1. Måste jag beställa ett av de dyra TV kanals paketen nu när jag fått fiber?
  NEJ – om du hittills tittat på de fria kanalerna (SVT1, SVT2, TV4, SVT24, Kunskapskanalen, TV6 och TV Finland)(+ lokala kanaler på vissa orter)  via vanlig TV-antenn – så kan du i lugn och ro fortsätta med det.

 2. Vad bra – men varför finns det då en massa TV kanals paket att välja mellan på ZMarket?
  Det beror på att fibern har så stor kapacitet att den även KAN utnyttjas för att sända TV, serier och filmer via och att det då ingår andra kanaler utöver de fria – som ett alternativ till att ha dem på annat sätt (se nästa pkt). Men innan du tar ställning till det – läs hela detta dokument och se andra kanske intressantare alternativ under ”streaming”

 3. Aha – men när och varför ska jag då välja ett TV kanals paket därifrån?
  Om du vill kunna se FLER TV-kanaler än de fria och kanske sport sändningar, golf och annat.
  Det kanske du redan gör idag om du tex har ett abonnemang med ComHem, Boxer, Viasat, Canal Plus, Telia, Telenor (samt kanske någon mer)
  Deras kanaler kan man i de flesta fall – ta emot via vanlig TV-antenn, parabol eller via bredband via telejacket (ADSL) – mot en månadskostnad som varierar beroende på hur många kanaler, om sport ingår, om film ingår osv. (100 – 600kr/mån är intervall de brukar ligga på. )
  Dessa ”icke-fria” kanaler är krypterade och man kan inte titta på dem om de inte dekrypteras vilket sker när man skaffar ett abonnemang och får ett programkort. (Det kan ibland dyka upp på TVn ”Kodad kanal” och det är just en sådan kanal.)

 4. Så vad ska jag göra om jag vill ha fler kanaler än de fria och inte idag har det?
  Då kan du välja mellan att teckna ett abonnemang hos den aktör som har mest passande utbud och bra prisbild och ta emot kanalerna via vanliga TV-antennen (mha en digital mottagare som kopplas till TVn) (i det alternativet använder du inte fibern till TV tittandet)
  men har man en SmartTV så har de ofta en inbyggd (ibland tom 2) digitalmottagare – så man bara behöver stoppa in det s.k. programkortet man får från TV leverantören i en s.k. CA-modul
  ELLER så tecknar du på motsvarande sett ett abonnemang men som skall gå via fibern, s.k. IPTV
  och då får du en annan slags digital mottagare att ansluta till TVn.
  Se bilderna på slutet: Vänstra är CA-modul som sätts in i TVn, högra hur man sätter in kortet i CA-modulen.  

 5. Jag har flera TV – måste jag ha en digitalmottagare till varje TV?
  Ja tyvärr – antingen en separat digitalmottagare (låda) eller en CA-modul med kort som sätts in i TVn – om den är tillräckligt modern och stöder det.
  (Håller med – det var MYCKET enklare förr med bara 2 kanaler och svart vitt…)

 6. Ojdå – Hur stora är och hur ser de här digitalmottagarna ut då?
  Det finns en mängd varianter men här är två exempel: (På en del man även spela in/banda)

  Se bilderna på slutet
  Den vänstra vita: Boxer/ComHem nya Smarta mottagare
  Den högra svarta: ComHems Tivo box

 7. Hur gör då jag som redan har ett abonnemang med någon av dessa som jag tar emot via TV antennen (eller via parabol)?
  Här är det svårt att ge ett exenkelt svar – bäst är att kontakta den leverantören (om du vill fortsätta med samma) och berätta att du nu fått fiber och hur du bäst ska göra och vilket som blir billigast för dig.
  Om du ska fortsätta med befintligt abonnemang och ta emot det via TV-antenn eller parabol
  eller om du ska använda fibern och ta emot TV kanalerna via den.
  (DÅ kommer du allra troligast att behöva 100Mbit/s (10 räcker inte)
  (En tredje variant hur du har det idag kan ev. vara att du idag tar emot TV kanalerna via bredbandet (ADSL ( via telejacket.)

 8. Jag har hört att man kan få se på TV som är så skarp att man ser svettpärlorna på en myggas ben…vad behöver jag då?
  Tekniken för bl.a. TV utvecklas hela tiden med en rasande fart med risk för att det jag skriver nu är inaktuellt nästa år… men man pratar om HDTV (High Definition TV (”skarp TV)  – vilket innebär extra hög upplösning på TV skärmen vilket gör att bilden blir mycket bättre och man ser detaljer skarpare osv.
  Skall du snart köpa en NY TV så är rådet att du väljer en som har stöd för HDTV OCH har TVÅ inbyggda digitala dekodrar SAMT har stöd för  MPEG4 godkänd DVB-T mottagare OCH DVB-T2-mottagare samt CI+-port. Den bör också ha MINST en HDMI-ingång (för att koppla in bl.a. digitalboxen i). Om du nöjer dig med ”förra årets” modell så spara du några tusenlappar.

  OK – det här lät lite krångligt… här kan man läsa lite mer så kanske det klarnar
  https://www.digitaltvexperten.se/sidor/information-om-hdtv

 9. OK -jag tror det snart är dags att slänga ut vår gamla Tjock-TV men hur mycket bättre blir bilden då?
  Svårt att sätta ord på det, men har du väl en gång sett en HDTV bild så glömmer du det inte. De flesta som ser bilden för första gången säger: WOW! Förmodligen lite samma känsla för dig som var med på övergången mellan svartvit och färg TV.

 10. Tillbaka till TV kanals paketen – hur ska jag veta vilket paket och från vilken leverantör jag ska välja?
  Första steget är att fundera över vilket utbud du villa ha, vilka kanaler och program som verkligen är viktiga för dig (många av kanalerna och programmen som ingår kommer du ändå aldrig att titta på). Fundera över om du vill kunna se en massa sport eller om du är ett golf freak…
  Har du börjat följa TV-serier – fundera över vilka och vilken typ av TV-serier du tycker om
  (och är ni flera så får ni försöka hitta en gemensam nämnare)
  Jämför sedan de olika aktörernas utbud och sålla bort de som inte motsvarar era behov.
  Nu har du kanske bara 2st kvar – jämför då dem lite noggrannare och titta även på priserna.
  Fundera OCKSÅ på om ni har FLERA TV-apparater eller om någon i familjen ev. streamar till en surfplatta – en del aktörerna tar betalt beroende på hur många enheter som ska kunna streama
  (ta mot TV kanalerna) samtidigt.
  Undersök OCKSÅ om digitalbox (behövs en per TV) ingår – annars brukar de kosta 1000- 3000
  (de dyrare har inspelningsmöjlighet)
  Samt jämför Bindningstiden – ju kortare desto bättre – om man inte skulle vara nöjd (men för att digitalbox skall ingå ”gratis” så är nog minsta bindningstid 12 mån.)

 11. Men ska jag välja något av erbjudandena på ZMarket portalen eller något som inte finns där?
  Svår fråga – men på ZMarket portalen finns bara följande:
  ComHem, Telenor, Telia, Viasat, Serverado och Zappa – där de 2 senare är lite speciella.
  Notera att tex. Boxer, Canal Plus och några till saknas här.
  Serverado Öppen bredbands-TV hävdar att de har Sveriges största utbud och det är möjligt men det är väldigt svårt att få en överblick i vad som ingår och vad det då kommer att kosta.
  Man tecknar ett grundabonnemang för endast 49kr/mån (men får då betala för digitalboxen(som ibland brukar ingå) och sedan väljer man något av paketen från Viasat, Bahnhof resp. Intertain. För att få reda på vilka kanaler man DÅ kommer att få så måste man gå in på resp. aktörs hemsida…
  Men det finns även andra alternativ att streama filmer och serier – fortsätt läs (om du orkar…)

 12. Men alla i byn pratar ju om serien om Chernobyl med Stellan Skarsgård och den svenska serien Störst av allt med Felix Sandman – ynglingen som ju var hos Davids hörna i söndags…Hur kan även jag se dem?
  Vi börjar med Störst av allt – som går på Netflix och är Netflix första helsvenska serie.Netflix är nog den bästa av dessas.k. streamingtjänster med ett väldigt stort utbud av speciellt serier men även en del filmer.
  Basic kostar 89kr, Standard 109kr (2 TV/skärmar kan titta samtidigt och lika saker), Premium 139kr (4 samtidigt).
  Skaffar du NetFlix så blir det väldigt synd om hunden – han lär aldrig komma ut…
  Chernobyl miniserie 5 avsnitt (som fått det högsta betyget på IMDB (9,5 av nästan 400 000 tittare) går på HBO Nordic – 109kr/mån.
  PS Jag har själv sett den – skrämmande bra…

 13. Andra streamingtjänster
  CMore/TV4 – 139kr/mån (filmer, serier, TV4 utan reklam!), CMore/All sport- 349kr/mån
  På CMore går bl.a. Gåsmamman, Fartblinda, Jägarna, Solsidan, Maria Wern, Himmelsdalen mfl.
  ViaPlay – Film & Serier – 109kr/mån    Viaplay Sport – 399kr/mån   ViaPlay Total – 449kr/mån
  Med bl.a. serierna Heder, Älska mig, Maria Lang, Maria Wern mfl

  De flesta av dessa erbjuder ”Prova gratis i 2v”
  Liten varning dock – kom ihåg att säga upp i TID om du inte vill fortsätta – annars förlängs det och kan i vissa fall kosta en del varje mån
  Tex Viasat där man får pröva Premium 75 kanaler i 3 mån gratis men som förlängs om man inte säger upp det och kostar då hela 755kr/mån. Man skulle kunna säga att nöjer du dig med de fria kanalerna SVT1 o2, TV4, TV6 osv. så kan det gott och väl räcka att skaffa någon av dess streamingtjänster för att också få tillgång till en del bra serier och filmer – du behöver alltså inte köpa ett ”TV kanal paket” .

 14. De här streamingtjänsterna – kan jag alltså se dem även om jag inte köper något av TV paketen via ZMarket?
  Just precis – om du tecknar ett avtal med någon (eller tom flera…) av ovan nämnda streamingtjänster så kan du streama dvs. se det utbud som ingår – för merparten av dem är det dock fokus på serier och filmer och inte så mycket ”TV-kanaler”.
  Du streamar då alltså via fibern och bredbandet (behöver då 100Mbit/s) och du streamar genom en app på din smartphone eller en app som finns på VISSA modernare s.k. SmartTV vilket är det enklaste och bästa (eller men lite krångligare via en app på en dator tex en laptop som då måste kopplas till TVn med en HDMI-sladd). Ytterligare alternativ är att skaffa en AppleTV som har dessa appar inbyggd eller en Google Chromecast – båda kopplas till TVn. Via dessa kan du då streama även Youtube filmer och musik från mobilen till TVn.

  Mer om dessa möjligheter i kommande del av Lilla Fiberskolan…

 15. För oss som är jätteintresserade av så många TV-kanaler, filmer och serier som möjligt – kan du inte berätta lite mer om vilka möjligheter som finns?
  OKegentligen borde jag stoppa här för nu börjat djungeln tätna och man måste ta fram macheten…men här kommer ett försök men det är svårt att få det tillräckligt strukturerat och tydligt känner jag…

  forts nästa sida men här är det nog dags att ta en paus och en långpromenad – med eller utan hund…